000 000 000 | zoomumba@jitunka.cz
Oficiální české stránky hry ZooMumba

A - B - C - Č - D - E

 

  • Domů
  • A - B - C - Č - D - E

Emu

Emu hnědý (Dromaius novaehollandiae), česky někdy i emu australský je druh běžce a zároveň také druhým největším nelétavým ptákem světa a největším původním ptákem Austrálie.[2] Je také jediným žijícím druhem rodu Dromaius. Váží 20–55 kg, měří 150–190 cm.[3]

25.07.2017

Ďábel medvědovitý

Ďábel medvědovitý (Sarcophilus harrisii), známý též jako tasmánský čert, je jediný žijící druh rodu Sarcophilus a od vyhubení vakovlka roku 1936 i největší žijící dravý vačnatec. Vzhledem připomíná malého, ale nadměrně svalnatého a zavalitého psa. V současné době již žije pouze v Tasmánii, jeho kosterní pozůstatky však lze nalézt prakticky po celé Austrálii

24.07.2017

Dromedár

Velbloud jednohrbý, označovaný často jako dromedár nebo dromedář (Camelus dromedarius) je velký savec z čeledi velbloudovití, který je v přírodě už vyhuben a žije jen ve zdomácnělé formě. Zde slouží k přenášení těžkých nákladů, nebo jako dopravní prostředek.

24.07.2017

Dodo

Dronte mauricijský (neboli blboun nejapný, což je doslovný překlad původního latinského označení Didus ineptus, někdy též jen dodo, Raphus cucullatus) byl asi metr vysoký nelétavý pták z ostrova Mauricius. Tento dnes již vyhynulý pták se živil ovocem a hnízdil na zemi.

24.07.2017

Divočák

Prase divoké (Sus scrofa) je velký sudokopytník z čeledi prasatovití. Jeho domovinou je velká část Evropy a Asie, ale člověkem byl zavlečen i na jiné světové kontinenty. Jedná se o typického všežravce, který k životu preferuje staré lesní porosty. Prase divoké bylo vždy významnou lovnou zvěří, díky čemuž se velmi často objevuje ve folkloru. Je také předkem prasete domácího, které se chová pro maso a tuk.

24.07.2017

Dingo

Dingo (Canis dingo), také pes dingo, je psovitá šelma, do roku 2014 často označovaná odborným názvem Canis lupus dingo, tedy jako poddruh vlka obecného. Přestože dingové jsou divoce žijící zvířata, v Austrálii je možné najít i domestikované jedince nebo jejich křížence s domácími psy.

24.07.2017

Dikobraz

Dikobraz (Hystrix) je rodové jméno několika větších hlodavců. Jsou to pomalu pohybující se zvířata, na ochranu před predátory se u nich srst na hřbetě a na ocasu přeměnila v tuhé, duté bodliny. Pod dlouhými tenkými bodlinami se nachází ještě druhá řada kratších a tlustších ostnů. Není pravda, že by dikobraz dokázal své bodliny vystřelovat, ostny se ale mohou uvolnit a zůstat zapíchnuté v kůži útočníka.[1]

24.07.2017

Dikdik

Dikdikové tvoří malou skupinu drobných turovitých sudokopytníků, které řadíme do rodu Madoqua. Obývají buše v jižní a východní Africe. Samice jsou obvykle větší než samci, kteří mají krátké, 3 až 7,5 cm dlouhé rohy. Jsou to štíhlá zvířata s dlouhými a tenkými končetinami a u některých druhů poměrně velkou hlavou v poměru s velikostí těla. Na hlavě mají také typický prodloužený čenich a chocholku vzpřímených chlupů na temeni.

24.07.2017

Červená panda

Panda červená (Ailurus fulgens), nazývaná též panda malá,[2] je menší stromová šelma, jediný zástupce monotypické čeledi pandy malé (Ailuridae).[3] Pandě velké není panda červená blízce příbuzná, má pouze podobný způsob života. Jsou uznávany dva poddruhy.[

24.07.2017

Černý panter

Černý panter je černě zbarvený jedinec velké kočkovité šelmy. Zbarvení černých pardálů způsobuje rozsáhlý výskyt tmavého pigmentu melaninu v kůži a srsti. Černí panteři jsou melanicky zbarvené velké kočkovité šelmy z více druhů. Divocí černí panteři v Latinské Americe jsou jaguáři, v Asii a Africe levharti. Menší kočkovité šelmy (např. ocelot, margay, serval, kočka Temminckova) mohou mít rovněž černé zbarvení

24.07.2017

Černá zebra

Je zebra bílá s černými pruhy, nebo naopak? Myslím, že to je jedna z nezáhadnějších a nejtázavějších otázek, byla i v Madagaskaru 2(myslím):D. Já jsem na ni našla odpověď, pro vás! Je to naopak. Je černá s bílými pruhy. Některé druhy zeber sice mají bílou srst na břiše, což by naznačovalo, že bílá barva je u nich základní. Pokud byste ale zebry oholili,našli byste pod srstí černou kůži. Ostatně už mládě, vyvíjejíc se v děloze zebry, je zpočátku celé černé.

24.07.2017

Čáp

Čápi jsou velcí ptáci s dlouhým a silným zobákem, dlouhýma nohama i krkem a velkými a širokými křídly. Jsou to dobří, vytrvalí letci, při letu je krk natažený rovně dopředu. Druhy, které žijí v chladnějších oblastech, jsou tažné, před zimou odlétají do teplých krajin.

24.07.2017

Bonobo

Šimpanz bonobo (Pan paniscus) nebo často jen bonobo, případně šimpanz trpasličí je jeden ze dvou druhů rodu šimpanz; druhým je známější šimpanz učenlivý (Pan troglodytes). Vyskytuje se ve střední Africe. Živí se převážně rostlinou stravou doplňovanou drobnými bezobratlými a občas i obratlovci. Žije ve skupinách se silnými sociálními vazbami, velkou roli ve vztazích uvnitř komunity hraje pohlavní styk. IUCN ho vede jako ohrožený druh.

24.07.2017

Bobr

Bobři (rod Castor) jsou vodní hlodavci, poslední žijící zástupci čeledi bobrovitých. Vyskytují se v Severní Americe, Evropě a Asii.[1] Žijí v blízkosti vod, kde si z pokácených stromů, větví a hlíny budují hráze a bobří hrady, ve kterých mají své hnízdo. Po kapybaře jsou to největší hlodavci vážící běžně až 25 kg.

24.07.2017

Bílý tygr

Bílé zbarvení je recesivní mutace, která byla v přírodě zdokumentována jen u indických tygrů. Odhaduje se, že zhruba na 15 000 běžně zbarvených indických tygrů připadá jeden bílý tygr. Je zmiňován i výskyt bílých tygrů v populaci tygra ussurijského, avšak daný fakt nebyl dosud vědecky prokázán. Bílí tygři ussurijští chovaní v zajetí nejsou čistokrevní, nesou v sobě geny indických tygrů. Zbarvení je způsobeno recesivním genem, nejde tedy o albinismus. Duhovky bílých tygrů jsou proto modré, nikoli růžové jako u pravých albínů.

24.07.2017

Bílý slon

Termín pochází od posvátného Bílého slona, kterého drželi monarchové jižní Asie v Barmě, Thajsku, Laosu a Kambodži. Vlastnictví Bílého slona bylo považováno (a stále je v Thajsku a Barmě) za znamení, že monarcha vládne spravedlivě a království byl požehnán mír a prosperita.[1] Tradice se odvíjí od příběhů v Písmu, které spojují narození bílého slona s narozením Buddhy. Legenda praví, že se královně Máje v předvečer porodu zdálo o bílém slonu, který ji daroval květ lotosu, symbol moudrosti a čistoty.[2] Protože byla tato zvířata považována za svatá a zákon zakazoval jejich využívání pro práci, bylo přijetí daru bílého slona od monarchy požehnáním i prokletím: požehnání proto, že zvíře bylo svaté a symbolizovalo monarchovu přízeň a prokletí proto, že si zvíře musel obdarovaný ponechat a nemohl náklady na jeho držení vyvážit prací zvířete.

24.07.2017

Bílý lev

Bílý lev je znevýhodněn při lovu. Bývá často kořistí brzy odhalen.

24.07.2017

Bizon

Bizon americký (Bison bison) je statné zvíře, největší savec Severní Ameriky. Existují dva: bizon prérijní (Bison bison bison) a bizon lesní (Bison bison athabascae).

24.07.2017

Beránek

Ovce jsou rod malých přežvýkavců. Původní areál jejich rozšíření je na severní polokouli, ale domestikovaný druh, ovce domácí, se díky člověku dostala do celého světa, včetně Austrálie a Nového Zélandu. Samec ovce je nazýván beran. Ovce jsou o něco robustnější než kozy a mají silnější, zatočené rohy. Srst je tvořena hustou vlnou. Všechny ovce mají dobře vyvinutý stádní pud a potřebují společnost ostatních jedinců.

24.07.2017

Bandikut

Řád bandikutů (Peramelemorphia) obsahuje čeledi bandikutovití a bandikutcovití, což reprezentuje valnou většinu všežravých vačnatců. Všechny druhy tohoto řádu se vyskytují na území Austrálie a Nové Guiney. Na většinu bandikutů platí charakteristický popis: buclatý, hrbaté tělo s dlouhým kuželovitým čenichem, velmi velké vztyčené uši, relativně dlouhé a hubené nohy, tenký ocas. Jejich hmotnost sahá od 140 gramů do 20 kilogramů, ale nejvíce druhů váží asi jako středně rostlé kotě, tedy přibližně jeden kilogram.

24.07.2017

Aratinga sluneční

Jeden z nejhezčích druhů „žlutých“ aratingů, zároveň také hojně chovaný. Celkově je žlutý až oranžový, čelo, strany hlavy, spodní břicho, kostřec a spodní strana zad mají oranžový nádech. Spodní krovky ocasní jsou zelené se žlutým odstínem, plášť zelený, střední krovky křídelní a spodní krovky křídelní žluté. Ocas je olivový, na špici namodralý, zespodu šedý, stejně jako spodní strana letek. Zobák má šedý, oko tmavě šedé a běhák šedý. Dorůstá délky 30 cm a hmotnosti do 120 g.

24.07.2017

Ara kaninda

Tohoto papouška si lze snadno splést s arou araraunou, ale při bližším prozkoumání má na hrdle na rozdíl od ary ararauny modrou barvu a jemnou hlavu zdobí méně masivní zobák. Základní zbarvení je modré a žlutooranžové. Zobák je černý, kulaté oko má žlutavou duhovku. Mladí ptáci ji však mají do jednoho roku spíše šedou. Částečně holá oblast obličeje bývá bílá, ale pokud je pták rozrušený, může dostat nádech do růžova. Váží obvykle kolem 750 gramů a měří 88 centimetrů. Velkou část délky papouška tvoří ocas.

24.07.2017

Ara Arakanga

Ara arakanga (Ara macao, Linné 1758) je pestře zbarvený pták z čeledi papouškovití. Je jedním z největších a nejnápadnějších ve své čeledi. Ve volné přířodě žije v Mexiku, Střední Americe a na severu Jižní Ameriky po Brazílii. Jeho přirozeným biotopem jsou tropické deštné lesy, savany a plantáže.

23.07.2017

Antilopa losí

Antilopa losí (Taurotragus oryx) je velký druh přežvýkavého kopytníka, obývající africké savany. Žije ve stádech, často s jinými druhy antilop a se zebrami a po příbuzné antilopě Derbyho je to největší žijící druh antilopy.

23.07.2017

Antilopa impala

Impala (Aepyceros melampus - z řeckého αιπος, aipos = vysoký a κερος, ceros = roh + melas = černá a pous = noha) je středně velká africká antilopa. Jde o jediný druh podčeledi Aepycerotinae a rodu Aepyceros.

23.07.2017

Anaconda

Anakonda (Eunectes) je rod velkých, nejedovatých hadů vyskytujících se v tropické Jižní Americe. Přestože se jméno vztahuje na celou skupinu hadů, často se jím označuje jen jeden konkrétní druh, a to anakonda velká (Eunectes murinus), což je nejtěžší had na světě.

23.07.2017

Alpaka

Lama pacos, neboli alpaka je domestikovaná lama (nebo také Lama guanicoe f. pacos). Chová se především kvůli produkci velmi kvalitní vlny (kvalitou se podobá prachovému peří). Tento druh nikdy nebyl používán k pracím.

23.07.2017

Albino - lama

Lamy, známé též jako velbloudi Jižní Ameriky, jsou zvířata z čeledi velbloudovití, která se přizpůsobila těžkému životu v Andách. V posledních 40 letech se šíří do celého světa jako chovný dobytek či zvěř chovaná v zoologických zahradách.

23.07.2017

Aligátor severoamerický

Aligátor severoamerický či aligátor americký nebo aligátor mississippský (Alligator mississippiensis) je jeden ze dvou žijících druhů aligátorů, zástupce čeledi aligátorovitých (Alligatoridae). Aligátor severoamerický obývá pouze jihovýchod Spojených států amerických, kde žije v močálech, řekách nebo bažinách, které se často překrývají s oblastmi, které obývají lidé. Co do velikosti je větší, než jeho nejbližší příbuzný aligátor čínský (Alligator sinensis). Má velké, tmavé, silné tělo se silnými končetinami, širokou hlavou a velice silným ocasem. Samci těchto aligátorů dosahují většinou délky do 5,5 m, největší zaznamenaná délka dosahovala 5,8 m.[2] Ocas je téměř stejně dlouhý jako zbytek aligátorova těla a většinou funguje jako kormidlo při plavání. Občas ho můžou aligátoři použít jako zbraň, pokud se cítí ohrožení, a mířená rána tímto ocasem může představovat u menších živočichů i smrt, u člověka pak velice vážné zlomeniny. Aligátor severoamerický umí velice rychle a obratně plavat a občas i na zemi se může na krátkou vzdálenost pohybovat velice rychle.

23.07.2017

Celkem článků: 33 1 2

Aktuality


Bonuscode

OD 14.02.2019 od 00:00:00 - do 28.02.2019 do 23:59:00 

Název: weloveyou

Obsah 
1x Elegantní výběh 
100x hnědá lastura
100x modrá lastura
100x růžová lastura
Všichni pomocníci na 48 hodin

 

 

13.02.2019


Potřebujete pomoc?

Po telefonu
E-mailem
© ZooMumba neoficiální české stránky | Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů

seo&grafika: SeoGraf | engine: SpeedWeb