000 000 000 | zoomumba@jitunka.cz
Oficiální české stránky hry ZooMumba

F - G - H - CH - I - J

 

  • Domů
  • F - G - H - CH - I - J

Jelen evropský

Jelen evropský (Cervus elaphus), je velký sudokopytník z čeledi jelenovitých (Cervidae). Vyskytuje se na rozsáhlém území Evropy, na Kavkaze, v Malé, západní a střední Asii a izolovaně také na území mezi Marokem a Tuniskem, což z něj činí jediný druh jelena v Africe. Člověkem byl později zavlečen i do jiných částí světa, např. do Austrálie, na Nový Zéland nebo do Argentiny.

25.07.2017

Jak divoký

Jak divoký (Bos mutus) je jeden ze zástupců pravých turů adaptovaný pro život ve vysokohorských oblastech centrální Asie. Je ohrožený vyhubením. Domestikovanou formou divokého jaka je jak domácí (Bos grunniens).Slovo jak pochází z tibetského výrazu gyag (གཡག་), jímž je označován jačí býk. Právě z tibetšiny bylo přejato do evropských jazyků, Domorodá jména jaka v jazycích centrální Asie jsou rozmanitá: tibetsky: གཡག་ gyag (býk), འབྲི་ dri nepálsky: ják tádžicky: kutos mongolsky: sarlyk

25.07.2017

Jaguár

Jaguár americký (Panthera onca) je kočkovitá šelma patřící do rodu Panthera. Je jediným zástupcem tohoto rodu v Americe. Po tygrovi (P. tigris) a lvu (P. leo) je největší kočkovitou šelmou a na západní polokouli úplně největší. Vyskytuje se od Mexika přes velkou část Střední Ameriky jižně do Paraguaye a severní Argentiny. Několik jedinců žije nedaleko Tucsonu v americkém státě Arizona.

25.07.2017

Irbis

Irbis (Panthera uncia, dříve také Uncia uncia), též irbis horský či levhart sněžný je kočkovitá šelma z podčeledi velkých koček obývající horské masivy Střední Asie. Irbis vzhledem připomíná levharta, je o něco menší, ale robustnější. Délka těla je 103–130 cm, délka ocasu 90–105 cm. Výška v plecích dosahuje kolem 60 cm, váha 22–55 kg (samci jsou o něco mohutnější než samice). Srst je měkká, hustá (kolem 4000 chlupů na cm²) a obzvláště v zimě velmi dlouhá (na břiše až 120 mm).

25.07.2017

Ibis rudý

Ibis rudý (Eudocimus ruber) je středně velký brodivý pták z čeledi ibisovitých. Obývá mokřady, mangrovy, ústí řek a bažiny na území Jižní Ameriky a Trinidadu a Tobagu. V Trinidadu je přitom národním ptákem a společně s národním ptákem Tobaga, čačalakou rudořitou, se objevuje ve znaku státu.

25.07.2017

Chřestýš

Chřestýš (Crotalus) je rod hadů z čeledi zmijovitých, žijící na americkém kontinentu. Jsou typičtí tím, že mají na konci ocasu chřestící zrohovatělé články. Ty daly název celému rodu, který zahrnuje 29 druhů.[1]

25.07.2017

Chameleon

Chameleoni (Chamaeleoninae) je skupina ještěrů z čeledi chameleonovitých. Zahrnuje 4 rody, kterým všem přísluší české označení chameleon. Zásadní fámou týkající se chameleonů je, že dokáží měnit barvu podle prostředí. To ale není pravda, svou barvu totiž mění podle emocí. Dále se dívají každým okem zvlášť (monokulární vidění) a jejich vymrštitelný jazyk je stejně dlouhý jako jejich tělo.

25.07.2017

Hyena žíhaná

Hyena žíhaná (Hyaena hyaena) je jediným druhem hyeny, která se vyskytuje i mimo území Afriky, v Asii. Obývá rozsáhlé území stepí a polopouští od Senegalu po Indii a od Tanzánie až po Turkmenistán. Preferuje otevřenou krajinu stepí a savan, lesnatým územím a pouštím se vyhýbá.

25.07.2017

Hyena

Hyeny (Hyaeninae) tvoří podčeleď čeledi hyenovití. Jsou to středně velcí masožravci, obývající Afriku a Asii. Hyeny patří mezi kočkotvárné šelmy, jsou tedy příbuzné kočkám a promykám více než psům, kterým se podobají. Hyeny prosluly jako mrchožrouti, hyena žíhaná a hyena čabraková se živí převážně mršinami. Nejnovější výzkumy dokazují, že hyena skvrnitá je převážně lovec.

25.07.2017

Husky

Sibiřský husky (anglicky: Siberian husky) je menší kompaktní pes. Je to ale přesto velmi hbitý, zdatný pomocník, který je oddaný svému pánovi. Málokdy štěká, rád ale vyje. Pes je nejoblíbenější v USA a Kanadě,[zdroj?] kde většinou žije ve studených oblastech. Je to velmi spolehlivý pes, který může mít různou barvu srsti a očí. Nejčastější zbarvení srsti jsou dvojité kombinace bílé a černé, hnědé, šedé, stříbrné, zlaté, měděné či světle červené. Někdy se vyskytují i jedinci čistě bílí. Husky se dožívá až 15 let.

25.07.2017

Hrošík liberijský

Hrošík liberijský (Hexaprotodon liberiensis Morton 1849), domorodci nazývaný nigbwe, je trpasličí druh hrocha, žijícího skrytě v pralesích Západní Afriky. Zprávy o něm byly dlouho považovány za výmysly a o hrošíka se zajímali jedině kryptozoologové. Jeho existenci se proto podařilo vědeckému světu dokázat až v roce 1914.

25.07.2017

Hroch růžový

Český název hroch má ekvivalent pouze ve slovenštině, kam byl ale přejat z češtiny. Etymologie tohoto slova není zcela jasná, zřejmě souvisí se staročeským slovem hrochot ve významu rachot, rámus, řev. Slovo hroch je v češtině doloženo již ve 14. stol. jako vlastní jméno, které se zvířetem - hrochem nesouvisí, jde o starou českou variantu jména Roch (lat. Rochus, it. Rocco) a domácí variantu jména Hroznata

25.07.2017

Hroch

Hroch obojživelný (Hippopotamus amphibius) je velký sudokopytník z čeledi hrochovitých, adaptovaný k životu ve vodním prostředí. Vyskytuje se v Africe na jih od Sahary. Jeho nejbližším příbuzným je hrošík liberijský. Dříve byli hroši pokládání za příbuzné prasat, podle nedávných výzkumů však mají mnohem bližší příbuzenské vztahy k předkům kytovců.

25.07.2017

Hrabáč

Hrabáč (Orycteropus afer) je středně velký savec původem z Afriky. Ve starší české literatuře, například v cestopisech Emila Holuba nebo starších vydáních Brehmova Života zvířat je nazýván kuťoš (od slovesa kutat) nebo takaru, což je domorodý název pocházející z oblasti Etiopie. Anglické jméno Aardvark [a:dva:k] pochází z afrikánštiny a znamená „(pod)zemní sele“, jelikož původní osadníci z Evropy ho považovali za zvíře podobné praseti (ačkoliv hrabáči nejsou s prasaty příbuzní). Ve východní Africe je znám pod svahilským jménem Kukukifiku.

25.07.2017

Holubice lásky

Holub je české jméno pro asi třicet rodů ptáků z čeledi holubovití. Nejčastěji je tímto jménem zkráceně označován domestikovaný holub domácí, chovaný pro užitek nebo zábavu. Byl vyšlechtěn s největší pravděpodobností z holuba skalního (Columba livia). Cvičení holubi domácí bývali využívání k dopravování zpráv, jako tzv. poštovní holubi.

25.07.2017

Holub bílý

Holub je české jméno pro asi třicet rodů ptáků z čeledi holubovití. Nejčastěji je tímto jménem zkráceně označován domestikovaný holub domácí, chovaný pro užitek nebo zábavu. Byl vyšlechtěn s největší pravděpodobností z holuba skalního (Columba livia). Cvičení holubi domácí bývali využívání k dopravování zpráv, jako tzv. poštovní holubi.

25.07.2017

Hoacin

Hoacin (Opisthocomus hoazin) je pták žijící v povodí Amazonky a Orinoka. Vyskytuje se v pralesích a mangrovových porostech a je dokonale specializován pro život na stromech. Dorůstá délky 60-70 cm, váží 700-900 gramů. Má hnědá křídla a ocas, sytě zelenou hruď, dlouhý krk je zakončen malou hlavou, tváře jsou bez peří a kobaltově modře zbarvené. Nezvyklý vzhled dotváří chocholka z dlouhých per v zátylku. Hoacinové jsou těžkopádní letci; třetinu jejich těla zaujímá vole, v němž zpracovávají rostlinnou potravu podobným způsobem jako přežvýkavci. Listí a ovoce, kterým se živí, se při trávení rozkládá, což vyneslo hoacinovi přezdívku stinkbird (smradlavý pták).

25.07.2017

Hedvábná slípka

Kur domácí (Gallus gallus f. domestica), (hovorově označován jako slepice nebo slípka, slípečka, moravskoslovenským nářečím slépka, obecně moravsky slepica, oblastně též kura, kůra, koura[1][2]) je domestikovaný pták. Všechna plemena kura domácího pocházejí pravděpodobně z kura bankivského, lesního kurovitého ptáka žijícího v jihovýchodní Asii

25.07.2017

Helenka

Řád vačic (Didelphimorphia) zahrnuje běžné vačnatce ze západní polokoule. Vačice se pravděpodobně oddělily od ostatních vačnatců v pozdní křídě nebo v brzkém paleocénu. Za příbuznou skupinu se dají považovat vačíci.

25.07.2017

Harpyje

Harpyje (též harpie, nebo harpye) jsou mytické bytosti (monstra) antické mytologie, zobrazované jako napůl ženy napůl ptáci. Slovo harpyje vzniklo z řeckého slova harpazein (ἅρπάζειν, tj. rvu, uchvacuji). Ve starověkém Řecku byly jakousi personifikací bouře a mračen. Ve středověku se z nich postupně staly zlovolné, lidem škodící bytosti.

25.07.2017

Havran

Je velký přibližně jako vrána, dorůstá 45–47 cm, váží 200–625 g a v rozpětí křídel měří 81 – 94 cm.[2] Tělo má celé porostlé tmavým peřím, které má v jasném slunečním světle charakteristický kovově modrý nádech. Nápadné jsou na jeho těle také tzv. kalhotky (odstávající opeření na končetinách) a silný, šedohnědě zbarvený zobák, jehož kořen je u dospělých ptáků světlý a neopeřený, čímž jej lze dobře odlišit od jiných středoevropských krkavcovitých pěvců

25.07.2017

Guanako

Lama guanako, resp. guanako (Lama guanicoe) je sudokopytník z čeledi velbloudovitých.Vyskytuje se v oblastech od severní části Peru přes pobřežní oblasti Chile do Ohňové země a do nejjižnějších oblastí Argentiny a Chile. Největší populace obývají pampy nebo chladné stepi. Velmi malé počty jsou v horách Peru a Bolívie.

25.07.2017

Grizzly

Medvěd grizzly (Ursus arctos horribilis), známý také jako medvěd stříbrný, medvěd hnědý severoamerický, nebo jednoduše grizzly, je poddruh medvěda hnědého, který žije především ve výše položených oblastech Severní Ameriky. Pravděpodobně pochází z medvěda ussurijského, který přešel z Ruska na Aljašku před zhruba 100 tisíci lety, ale na jih se vydal nejdříve před třinácti tisíci lety.

25.07.2017

Gorila

Gorila (Gorilla) je rod největších žijících primátů. Žijí na zemi a jsou převážně býložravé. Obývají lesy střední Afriky. Gorily se dělí na dva druhy a čtyři poddruhy (podle některých biologů pět poddruhů). DNA gorily je z 98 až 99 % shodná s DNA člověka [1] a po šimpanzích jsou gorily nejbližší příbuzní člověka.

25.07.2017

Gibon

Gibon je označení pro opice z čeledi gibonovitých. Tato čeleď, kterou řadíme do nadčeledě hominoidi, mezi vývojově nejvyšší primáty, je složena z rodů Hylobates, Hoolock, Nomascus a Symphalangus. Někdy bývá rod Symphalangus vyjmut z označení gibon (místo něho se použije rod siamang) a jako giboni jsou uvažováni pouze zástupci zbylých tří rodů.

25.07.2017

Gepard štíhlý

Gepard štíhlý (Acinonyx jubatus) je kočkovitá šelma, známá jako nejrychlejší suchozemské zvíře. Může vyvinout rychlost okolo 100 km/h. Rychlosti nad 110 km/h jsou jen mýtem. Ovšem podstatně zajímavější je neuvěřitelná možnost měnit akceleraci, a to z něj činí jednoznačně jednoho z nejhbitějších savců v přírodě.

25.07.2017

Fretka

Fretka domácí nebo jen fretka je šelma z čeledi lasicovitých. Fretka byla domestikována z tchoře tmavého (Mustela putorius), ačkoliv původně se vědci domnívali, že z tchoře stepního (Mustela eversmannii). Je to jediná domestikovaná kunovitá šelma (a spolu se psem a kočkou jedna ze tří domestikovaných šelem obecně). Ve volné přírodě fretka nežije, uhynula by hladem či následkem úrazu. Je tedy výhradně domestikovaným druhem. Nejbližším příbuzným, v přírodě volně žijícím, je tchoř tmavý. Fretky mají špatně vyvinutý zrak, který je kompenzován dobrým sluchem a čichem.

25.07.2017

Fret kočičí

Fret kočičí je všežravec, jeho potravu tvoří ptáci, malí savci, vejce, členovci, plody, ořechy. Jedná se o mimořádně obratné zvíře, velmi pružné díky tomu, že dokáže otáčet zadní nohy o 180 stupňů. Má částečně zatažitelné drápy. Přestože se snadno ochočí a je velmi čistotný, bývá V zajetí chován je výjimečně. Někdy bývá uváděn po aztéckým jménem cacomiztli, což znamená něco jako "poloviční puma" nebo "maličká puma".

25.07.2017

Fenek

Fenek, též fenek berberský (Vulpes zerda) je nejmenší liška na světě, malá pouštní šelma, která má vzhledem k velikosti těla největší uši ze všech psovitých.

25.07.2017

Felsuma madagaskarská

Felsuma madagaskarská (Phelsuma madagascariensis) je největším zástupce rodu felsuma, který zahrnuje přibližně 50 druhů stromových gekonů. Felzuma madagaskarská žije v pralesích madagaskaru, odkud pravděpodobně pochází celý rod. Stejně jako ostatní gekoni, se i felzuma madagaskarská živí hmyzem a ostatními bezobratlými. Nepohrdne ale ani přezrálým ovocem a nektarem z květů. Je velice oblíbená mezi chovateli, protože se snadno množí a není náročná na chov. Dělí se na čtyři poddruhy.

25.07.2017

Celkem článků: 30 1

Aktuality


Bonuscode

OD 14.02.2019 od 00:00:00 - do 28.02.2019 do 23:59:00 

Název: weloveyou

Obsah 
1x Elegantní výběh 
100x hnědá lastura
100x modrá lastura
100x růžová lastura
Všichni pomocníci na 48 hodin

 

 

13.02.2019


Potřebujete pomoc?

Po telefonu
E-mailem
© ZooMumba neoficiální české stránky | Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů

seo&grafika: SeoGraf | engine: SpeedWeb