000 000 000 | zoomumba@jitunka.cz
Oficiální české stránky hry ZooMumba

K

 

Kakapo soví

Kakapo soví (Strigops habroptila), jinak též papoušek soví, je pravděpodobně jeden z nejvzácnějších papoušků na světě, který přežívá na několika ostrovech Nového Zélandu. Patří do čeledi papouškovití. Je to 60 centimetrů vysoký papoušek, který obličejem připomíná sovu a jako sova se také vyznačuje noční aktivitou. Je nejtěžší ze všech papoušků a neumí létat. Délka života je až 100 let.

18.03.2018

Kynkažu

Kynkažu je štíhlá šelmička s dlouhým chápavým ocasem. Má kulatou hlavu, zkrácenou obličejovou část a krátké uši. Pánevní končetiny jsou delší než přední, všechny jsou opatřené ostrými drápy. Samci jsou větší než samice.

25.07.2017

Kunovec tečkovaný

Velikostí je srovnatelný s malou kočkou domácí. Co se týče velikostí, je zde patrný pohlavní dimorfismus. Samec dosahuje celkové délky od 53 do 66 cm (z toho 20 až 28 cm připadá na ocas). Průměrná hmotnost samce je 1,1 kg. Samice jsou menší, 48 až 58 cm dlouhé (z čehož 17 až 24 cm připadá na ocas) a jejich průměrná hmotnost činí 0,7 kg. Mají protáhlý, mírně zašpičatělý čenich a vztyčené uši. Od ostatních druhů kunovců je snadno rozpoznatelný pomocí svých zadních nohou, na kterých má pouze 4 prsty (na rozdíl od 5 u zbylých 5 druhů)

25.07.2017

Kudu velký

Kudu velký (Tragelaphus strepsiceros) je jedna z největších a nejznámějších antilop. Obývá husté akáciové porosty, skalnatou nebo kopcovitou krajinu a vyschlá koryta řek poblíž vody v jižní a východní Africe. Dospělé zvíře může vážit od 195 do 315 kilogramů (samice jsou většinou lehčí než samci) a měřit 1 – 1,5 m na výšku a 1,95 – 2,45 m na délku.

25.07.2017

Kudlanka nábožná

Dříve nebyly v Česku kudlanky příliš rozšířené, vyskytovaly se hojně pouze na Jižní Moravě (NP Podyjí), ale v důsledku oteplování podnebí se rozšiřují směrem na sever.[zdroj?] Viděny byly dokonce i na Ostravsku, v září 2008 a říjnu 2015 v podhůří Jeseníků (Šternberk)[zdroj?] a v říjnu 2011 v lokalitě Na Plachtě u Hradce Králové.[2]. Mapování výskytu kudlanky nábožné v ČR probíhá na serveru Biolib.

25.07.2017

Ksukol ocasatý

Ksukol ocasatý má krátkou plavošedou podsadní srst a dlouhé černé pesíky. Výsledkem je nahnědlá čerň. Ksukol má velkou hlavu a krátký krk. Trup je silný. Boltce jsou poměrně velké (připomínají uši netopýra) a tmavé prsty na končetinách dlouhé. Prsty jsou zakončeny hnědými drápky. Kolem malých hnědých očí vynikají ve světlém, kolem úst růžovém, obličeji tmavé kruhy. Jeho ocas je mohutný a chlupatý. Dožívá se přibližně 26 let. Úzká ústa a čenich skutečně připomínají hlodavce, kam zoologové ksukola dlouhou dobu řadili.[

25.07.2017

Krtek

Krtek je české jméno pro 13 rodů malých savců, hmyzožravců z čeledi krtkovitých (Talpidae). Jejich nejznámějším zástupcem je krtek obecný, žijící i na území ČR. Toto zvířátko inspirovalo výtvarníka Zdeňka Milera k vytvoření animované postavičky Krtečka (resp. Krtka). Krtci žijí v podzemních chodbách, které si vyhrabávají velkými tlapami. Krtek se živí bezobratlými, které vyhledává pomocí sluchu a čichu. Především žere žížaly, které loví ve svých chodbách.

25.07.2017

Krokodýl bílý

Vědecký název Crocodylus niloticus dal zvířeti roku 1768 rakouský přírodovědec Josph Nicolaus Laurenti, toto pojmenování však má antické kořeny. Slovo krokodýl pochází z řečtiny a poprvé je doloženo v díle Hérodota. Doslova znamená "dlážděný červ", což má odkazovat na tvrdé hřbetní destičky. Už starověcí autoři jako Diodóros Sicilský používali označení crocodylus niloticus, tedy doslova nilský dlážděný červ.

25.07.2017

Krokodýl australský

Oproti jiným druhům krokodýlů má delší končetiny, které mu společně s pružným ocasem umožňují rychlý pohyb po souši i na delší vzdálenosti. Tato vlastnost je důležitá v období sucha, kdy vysychají celé řeky a krokodýl johnsonův se může z vysychajícího jezírka přesunout. K dalším typickým znakům patří úzký, špičatý čenich a poměrně světlé zbarvení. Patří k menším druhům krokodýlů, zřídka dosahuje délky přes 250 cm. Živí se rybami.

25.07.2017

Krokodýl

Krokodýli jsou predátoři žijící v tropických oblastech Afriky, Asie, Ameriky i Austrálie. Vlastním životním prostředím krokodýlů je voda, přirozeně vyhledávají nejraději pomalé říční toky a jezera. Některé druhy, např. krokodýl mořský žijí však i v mořích při pobřeží. Jejich potravou jsou různí savci, ptáci a ryby a také jiní plazi, které loví a nebo se živí na jejich mršinách. Krokodýlů je více jak 2500 druhů, pro lepší přehlednost se však používá nejčastěji méně přesné členění, podle biotopů.

25.07.2017

Krocan

Krocan (Meleagris) je rod ptáka z monotypické podčeledě krocani příslušející do čeledě bažantovitých. Samice krocana se nazývá krůta. V zootechnické literatuře se domácí krocani, bez ohledu na pohlaví, většinou označují jako krůty. Rovněž pro jejich maso se v češtině vžilo označení krůtí maso (nikoli krocaní). České slovo krocan má nejasnou etymologii, ve starší češtině se používalo slovo morák (odvozené od slova moře, protože se jedná o ptáka dovezeného ze zámoří), které se dnes používá ve slovenštině (moriak) a přežívá v moravských dialektech. Samice se v tomto případě nazývá morka.

25.07.2017

Kotul veverovitý

Kotul je nejmenší, ale zároveň nejkrásnější zástupce své čeledi. Jeho krátká srst jen hýří nejrůznějšími barvami od černé, tmavě hnědé až po čokoládovou, ale nejčastější je zelená či zelenošedá v různé intenzitě. Druhá polovina předních končetin mívá nejčastěji výrazně oranžovou nebo citrónově žlutou barvu, stejně je zbarvena i menší část zadních končetin

25.07.2017

Kosman černoocasý

Kosman zakrslý (Callithrix pygmaea) je nejmenší zástupce čeledi kosmanovitých (Callithrichidae), který obývá tropické lesy západní Brazílie, jihovýchodní Kolumbie, východního Ekvádoru a východního Peru. Je to jeden z nejmenších primátů vůbec a nejmenší opice.

25.07.2017

Kosman běloplecí

Patří mezi nejmenší opičky, délka jejich těla bez ocasu je 12 až 30 cm a váží od 100 do 250 gramů. Všechny druhy jsou atraktivně zbarvené. Na prstech, kromě palců u nohy, mají místo nehtů malé drápky, proto se také nazývají drápkaté opičky. Někdy se jím říká podle velikosti marmosetky, což je odvozeno francouzského slova marmouset (malí lidé, trpaslíci).

25.07.2017

Kosman bělovousý

Kosman bělovousý je zvířetem neotropické oblasti.[3] Obývá Brazílii, konkrétně její severovýchodní část (například Maranhão a Bahia), možná i severovýchod Tocantins. Do některých míst, jako v blízkosti Rio de Janeiro či Buenos Aires byl vysazen, a dobře zde prosperuje. Obývá mnoho typů lesů, pobřežní, galeriové, listnaté i opadavé, lze jej najít i na plantážích, v parcích či na zahradách. V oblastech mohou tyto opice žít s velkou hustotou populace

25.07.2017

Kormorán

Obývají, vyjma polárních oblastí, téměř celý svět. Někteří se zdržují na mořském pobřeží, jiní přebývají u vnitrozemských sladkovodních jezer, močálů a brakických ústí řek, vždy však u dobře zarybněných vod. Při nedostatku potravy migrují na úživnější místa, stejně jako před nástupem zimy se stěhují za potravou z chladnějších území do teplých oblastí

25.07.2017

Kolibřík zelenokorunkatý

V období rozmnožování se samec nijak nepodílí na inkubaci vajec, ani na krmení mláďat. Většina druhů si staví malé, velmi dobře maskované hnízdo, které buduje na větvích stromů nebo keřů. Velikost hnízda je značně odlišná, nejmenší přitom mohou dosahovat velikosti jedné poloviny skořápky vlašského ořechu. Kladou obvykle 2 vejce, na kterých sedí 12–19 dnů.

25.07.2017

Kolibřík podivuhodný

S výjimkou hmyzu mají kolibříci nejrychlejší metabolismus ze všech živočišných druhů. Důvodem je zejména velmi rychlý a pro tělo značně vytížující tlukot křídel. Za minutu přitom jeho srdce vykoná až 1260 tepů, v noci, kdy je jeho metabolismus značně zpomalen, jeho výkon může klesnout až na 50–180 tepů/min.

25.07.2017

Kolibřík dlouhochocholatý

Kolibříci jsou ve velikosti viditelně odlišní, nejmenší zástupce celé čeledi, kalypta nejmenší, je zároveň i nejmenším ptákem světa, největším zástupcem je naopak kolibřík velký. Většinou se jedná o nápadně zbarvené, štíhlé ptáky s malými končetinami.

25.07.2017

Kolibřík

Kolibříci, kteří tvoří samostatnou čeleď kolibříkovití (Trochilidae), jsou malí, často velmi nápadně zbarvení ptáci. Proto se jim také někdy říká „létající drahokamy“. Jde o endemické živočichy, kteří se vyskytují jen na americkém kontinentě. (V Česku a střední Evropě může být tento ptačí druh snadno zaměněn za dlouhozobku, což je ovšem motýl z čeledi lišajovitých.) Kolibříci jsou velmi zdatnými letci. Za sekundu mohou mávnout křídly 12× až 90× (v závislosti na druhu), díky čemuž se mohou ve vzduchu doslova zastavit na místě. Dokážou také vyvinout rychlost větší než 15 m/s (54 km/h), a jako jediní zástupci ptačí říše dokážou létat pozpátku. V současné době rozeznáváme zhruba 325–340 druhů (v závislosti na taxonomickém zařazení).

25.07.2017

Kobra

Kobry představují skupinu jedovatých hadů z čeledi korálovcovitých. Obsahují řadu smrtelně nebezpečných druhů. Slovo kobra představuje české rodové jméno pro více rodů dle vědecké klasifikace. Je vejcorodá. Dorůstá téměř 2 m délky, kobra královská až 5,7 metru. Živí se hlodavci, obojživelníky, ještěrkami a ptačími vejci. Kobra královská jí jiné druhy hadů. Kobra královská se vyskytuje v Asii, v Indii a Filipínách. Při nebezpečí roztahují kápi a zvedají své tělo do výšky.

25.07.2017

Kočičí duch

Každý milovník těchto nádherných zvířat vám jistě potvrdí, že mají šestý smyl. Ne náhodou byly kočky v některých dávných kulturách považovány za posvátná zvířata, přisuzovala se jim magická moc a nadpřirozené schopnosti. A lidé skutečně nebyli daleko od pravdy.

25.07.2017

Kobřík kapský

Kobřík kapský Kobřík může v dospělosti měřit až šedesát centimetrů. Jeho charakteristickým znakem je červeno-černé pruhování. Přestože nepatří k největším hadům, v arzenálu má prudce jedovatý jed. Co do účinnosti je srovnatelný s jedem kobry. Výhodou pro případnou oběť ale je, že vzhledem ke své velikosti ho má kobřík poměrně málo.

25.07.2017

Koala

Koala medvídkovitý (Phascolarctos cinereus, Goldfuss, 1817), známý také pod nesprávným názvem jako medvídek koala, je jedno z nejznámějších australských zvířat. Přestože vzhledem opravdu připomíná medvěda, je to ve skutečnosti vačnatec, podobně jako třeba klokan nebo vakoveverka létavá. Je jediným známým zástupcem čeledi koalovitých.

25.07.2017

Klokan šedý

Klokan obrovský (Macropus giganteus) je velký, poměrně početný a převážně šedý klokan, s délkou těla až 120 centimetrů a hmotností až 65 kilogramů. Přesto to není největší z rodu klokanů, největší je klokan rudý.

25.07.2017

Klokan rudý

Samec klokana rudého dorůstá 1,4 m a váží až 85 kg, samice jsou se svou délkou pod 1,1 m a maximální hmotností 35 kg viditelně menší než samci. Má štíhlé tělo porostlé krátkou, červenohnědou srstí, se svalnatým, 0,9 – 1 m dlouhým ocasem a nápadně dlouhými zadními končetinami, díky kterým dokáží velmi dobře skákat. Samice se obvykle ve zbarvení blízce podobá samci, většinou však má světlé břicho. Svůj český název nezískal díky rudé barvě srsti, ale od barviva vylučovaného žlázou na prsou.

25.07.2017

Klokan černý

Klokan horský (Macropus robustus) je velký druh klokana, který se nachází na velkém území australského kontinentu. Je to jeden z největších klokanů a jeho vzhled je velmi variabilní. Klokan horský je samotářské noční stvoření. Vydává hlasité syčivé zvuky a jako většina klokanů jsou některé jeho poddruhy pohlavně dimorfní.

25.07.2017

Klokan

Klokanovití (Macropodidae) jsou druhá největší čeleď vačnatců (po vačicovitých) s 54 druhy v 11 rodech. Nezahrnuje však klokánkovité, kteří mají samostatnou čeleď, přestože se velmi klokanovitým podobají. Jedná se o středně velké až velké vačnatce (patří sem i největší druhy žijících vačnatců) s prodlouženými zadními končetinami, které u pozemních druhů slouží ke skákavému pohybu. U stromových druhů není prodloužení zadních končetin tak výrazné. Většina druhů je výhradně býložravých.

25.07.2017

Kiwi

Kivi hnědý je asi 45 cm vysoký nelétající pták. Chybí mu ocas a má zakrnělá křídla. Krycí pera jsou jemná, nemají paprsky, podobají se srsti. Peří je hnědavé. Zobák je dlouhý, mírně zahnutý. Kosti nejsou pneumatizované. Na nohách má 4 prsty, palec je malý. Velmi dobře je vyvinutý čich, zrak je slabý.

25.07.2017

Kašmírská koza

Kašmírská koza je nenáročné plemeno kozy domácí, z jejíž vlny se získává známý kašmír. Kromě tohoto plemene se k produkci kašmírské vlny chovají i další, příbuzná plemena koz.

25.07.2017

Celkem článků: 35 1 2

Aktuality


Bonuscode

OD 14.02.2019 od 00:00:00 - do 28.02.2019 do 23:59:00 

Název: weloveyou

Obsah 
1x Elegantní výběh 
100x hnědá lastura
100x modrá lastura
100x růžová lastura
Všichni pomocníci na 48 hodin

 

 

13.02.2019


Potřebujete pomoc?

Po telefonu
E-mailem
© ZooMumba neoficiální české stránky | Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů

seo&grafika: SeoGraf | engine: SpeedWeb