000 000 000 | zoomumba@jitunka.cz
Oficiální české stránky hry ZooMumba

L

 

Lvíček zlatý

Lvíček zlatý či lvíček malý (Leontopithecus rosalia) je malá opice z čeledi kosmanovitých (Callithrichidae), která obývá jen malé území jihovýchodní Brazílie (Mata Atlântica). Tento malý primát odolával již celá desetiletí průběžnému a tvrdému pronásledování, lovu, ale hlavně vybíjení jeho přirozeného životního prostředí, které není ani dnes ustáleno. To je důležitý důvod pro zapsání tohoto druhu do tzv. Červeného seznamu IUCN do kategorie „ohrožených druhů“. I přesto se v některých knižních zdrojích udává jako „kriticky ohrožený druh“, jelikož se odhaduje, že ve volné přírodě žije už přibližně jen 1000 a v zajetí 500 jedinců.

25.07.2017

Lví králík

Je středně velký, na délku měří 34 až 47 cm a váží od 1,5 do 1,8 kg, samice bývá větší a těžší. Hlavními poznávacími znaky jsou černé proužky od kraje úst přes tvář k uším a bílé okroužení očí. Má měkkou, jemnou hnědou srst která je na břiše a krku zbarvená krémově, hnědý zkadeřený ocas je dlouhý 7 až 11 cm. Má poměrně krátké, hustě osrstěné nohy a dlouhé uši až 12 cm.

25.07.2017

Luskoun

Luskouni (Pholidota) jsou hmyzožravý řád savců nejasného evolučního původu s velkými rohovitými šupinami, které pokrývají jejich tělo. Můžeme je najít v Africe a Asii. Na jejich jídelníčku se nacházejí převážně mravenci, termiti a další hmyz. Mají bezzubé čelisti. Tato čeleď vznikla přibližně před 65 miliony lety.

25.07.2017

Los

Los evropský (Alces alces) je největší zástupce čeledi jelenovitých. Žije v severních lesích Evropy, Asie a Ameriky. Je původním zvířetem i ve střední Evropě, kde byl však v 15. století vyhuben. Jedná se o geologicky mladý druh (doklady až od pleistocénu, cca před 80.000 lety. Z vývojového hlediska stojí los mezi ostatními jelenovitými poměrně osamoceně. Studium chromozomomové výbavy a molekulární analýzy prokázaly, že jeho nejbližším příbuzným mezi žijícími jelenovitými je překvapivě srnec obecný.

25.07.2017

Lori

Lori štíhlý (Loris tardigradus) je malý primát z čeledi outloňovitých (Lorisidae) a nejznámější zástupce rodu lori (Loris), který obývá deštné, světlé a lužní lesy na Srí Lance (Cejlonu) a v jižní Indii. Jeho první název lori pochází z nizozemského slova loeris, což znamnená klaun. Lori tento název získal díky svému komickému vzhledu.[

25.07.2017

Liška

Liška obecná (Vulpes vulpes) je nejrozšířenější divoce žijící zástupce šelem. Oblast jejího přirozeného výskytu zahrnuje Eurasii, Severní Ameriku a severní Afriku. Jako extrémně nebezpečný invazní druh je vedena v Austrálii, kam byla zavlečena v 19. století, a na ostrově Vancouver.

25.07.2017

Levhart obláčkový

Levhart obláčkový (harimauda, pardál obláčkový), latinsky Neofelis nebulosa je samotářsky žijící lesní kočkovitá šelma. Jde o nejmenší z velkých koček. Nazván byl podle tmavých „obláčků“ na svém těle. Svým uměním šplhat může konkurovat malým kočkám.

25.07.2017

Lev berberský

Zvíře má žlutohnědou srst. Samci mají mohutnou hřívu, která u některých jedinců zasahuje přes břicho, až do slabin. Na konci ocasu má lev chomáček chlupů hnědé barvy. Lev berberský byl někdy považován za největší poddruh lva, nicméně taková tvrzení nejsou ničím podložena. Z dostupných údajů lze naopak vyvozovat, že lvi berberští svou velikostí nepřekračovali lvy východoafrické či jihoafrické.

25.07.2017

Lev

Lev pustinný (Panthera leo) je savec čeledi kočkovitých a jeden ze čtyř druhů velkých koček rodu Panthera. Lev je po tygrovi druhá největší kočkovitá šelma. Samci váží 150–250 kg a samice 120–150 kg. V divočině se lvi dožívají 10–14 let, kdežto v zajetí se mohou dožít i věku 20 let. Dříve se lvi vyskytovali v celé Africe, Asii, Evropě a dokonce i v Americe, dnes se vyskytují pouze v Africe a na několika místech v Indii. Jsou to společenská zvířata a loví ve smečkách. U lvů se projevuje výrazný pohlavní dimorfismus, hlavním a určujícím rysem lvích samců je jejich hříva.

25.07.2017

Létající veverka

Verka létavá (Petaurus breviceps) je drobný vačnatec dlouhý něco přes třicet centimetrů, z toho téměř dvě třetiny délky připadají na ocas. Létací blána je natažená mezi posledním prstem přední končetiny po první prst končetiny zadní. Je aktivní hlavně přes noc, ve dne spí.

25.07.2017

Létající sob

Sob který létá, to je specialita sama o sobě. A to ještě ani nevíte, že se dokáže zvětšovat, zmenšovat. Pokuste se společně s ním nasbírat dostatečné množství bodů

25.07.2017

Lesklice zelenavá

Lesklice zelenavá (Somatochlora metallica) je druh vážky z podřádu šídel. Vyskytuje se ve velké části Evropy a v Asii.[2] V celém Česku je to hojný druh.Tělo lesklice má délku 50–60 mm[3] a je zelené s kovovým leskem. Oči se na temeni dotýkají v přímce, jsou zeleně lesklé. Na čele mezi očima má dvě žluté skvrny, které jsou spojeny žlutým proužkem.[4] U základny zadních křídel může mít malé nažloutlé skvrny, mimoto jsou křídla čirá s rozpětím 70–75 mm

25.07.2017

Lenochod

Lenochodi (Folivora) je kategorie dvou monotypických čeledí (každá o jediném rodu) stromových savců z řádu chudozubých.Jsou to zvířata o velikosti 50 až 70 cm a váze 4 až 8 kg s krátkým ocasem nebo bez, převážně šedě zbarvená. Jejich dlouhá a hrubá srst vyrůstá směrem od břicha k zádům a visí jim podél těla. Jejich hlava je kulatá a neochlupený čenich krátký. Končetiny mají poměrně dlouhé, zadní jsou vždy kratší. Na předních mají dva nebo tři srostlé prsty a na zadních vždy tři; prsty jsou zakončeny silnými zahnutými drápy o délce až 10 cm. Mezi samcem a samici někdy bývá rozeznatelný rozdíl jen ve vybarvení nebo žádný

25.07.2017

Lemur

Lemur je české společné jméno pro pět rodů poloopic ze dvou čeledí (tzv. pravých lemurů) které spolu tvoří nadčeleď lemurové.

25.07.2017

Leguán zelený

Leguán zelený (Iguana iguana) je nejznámější druh ještěra z čeledi leguánovitých.[1] Obvykle je zelený nebo našedlý. Má robustní nohy, dlouhý ocas a podélný hřeben zubovitých šupin na hřbetě. Typickým znakem tohoto leguána je výrazný hřeben ze zahnutých trnů a hrdelní lalok. Popsal jej v roce 1758 Carl Linné

25.07.2017

Ledňáček

Ledňáčkovití (Alcedinidae) jsou čeleď ptáků, jejíž druhy jsou rozšířené hlavně v Africe a Asii. Ve střední Evropě žije pouze ledňáček říční. Mají silnější tělo, krátký ocas a silný tupý zobák. Ledňáčci mají široké spektrum potravy. Mohou jíst hmyz, korýše, ryby i jiné ptáky. Známí jsou ale pro lov ryb, kdy slétávají střemhlav do vody, kde chytí rybu a následně s ní odletí pryč.

25.07.2017

Lední medvěd

Medvěd lední (Ursus maritimus), označovaný též jako polární medvěd, je velký druh medvěda typický pro severní polární oblasti. V kohoutku měří 1,5 m, délka těla činí přibližně 2,5 m a výška vzpřímeného těla se pohybuje okolo 2,4–3,3 m. Samci váží 300–800 kg, samice 150–300 kg.[2] Dožívají se 25 až 30 let (rekord v zajetí je 43 let). Živí se lovem, přičemž jeho hlavní kořistí jsou tuleni.

25.07.2017

Lasice kolčava

Lasice kolčava (Mustela nivalis) je nejmenší a zároveň nejhojnější šelma v ČR z čeledi lasicovití (Mustelidae). Mezi savce, které myslivci ve svých revírech příliš rádi nevidí, patří i některé kunovité šelmy včetně kolčavy. Je to proto, že kolčava útočí na drobnou zvěř, např. na koroptve, bažanty, mladé zajíce nebo králíky. Na druhou stranu však tyto škody mnohonásobně vynahrazuje chytáním hrabošů, myší, syslů a křečků, kteří ničí obilí a jiné plodiny. K chytání drobných hlodavců má kolčava výborně tvarované tělo. Štíhlý a hadovitě protáhlý trup na krátkých bězích se neobyčejně snadno protáhne každou hraboší chodbičkou a co kolčava jednou uchopí do silného chrupu s 34 ostrými zuby, nemá naději na uniknutí.

25.07.2017

Lama

Lamy, známé též jako velbloudi Jižní Ameriky, jsou zvířata z čeledi velbloudovití, která se přizpůsobila těžkému životu v Andách. V posledních 40 letech se šíří do celého světa jako chovný dobytek či zvěř chovaná v zoologických zahradách.

25.07.2017

Labuť

Labuť (Cygnus) je rod velkých vodních ptáků, blízce příbuzných s husami. Druhy severní polokoule mají peří čistě bílé, na jižní polokouli žijí labutě mající také černé peří. Australská labuť černá je skoro úplně černá, bílé zůstávají jen letky, jihoamerická labuť černokrká má černý krk. Labuť koskoroba, také jihoamerický druh, je sice bílá, ale primární letky jsou také černé. Žijí v jezerech a rybnících a v jejich okolí.

25.07.2017

Celkem článků: 20 1

Aktuality


Bonuscode

OD 14.02.2019 od 00:00:00 - do 28.02.2019 do 23:59:00 

Název: weloveyou

Obsah 
1x Elegantní výběh 
100x hnědá lastura
100x modrá lastura
100x růžová lastura
Všichni pomocníci na 48 hodin

 

 

13.02.2019


Potřebujete pomoc?

Po telefonu
E-mailem
© ZooMumba neoficiální české stránky | Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů

seo&grafika: SeoGraf | engine: SpeedWeb