000 000 000 | zoomumba@jitunka.cz
Oficiální české stránky hry ZooMumba

Q - R - S - Š

 

Štír tlustorepý

Štír tlustorepý (Androctonus australis) je silně jedovatý druh štíra, žijící v severní Africe. Ve své domovině má na svědomí 80 % úmrtí po bodnutí štírem. Zároveň je nejčastěji chovaným štírem rodu Androctonus. Může mít až šedesát mláďat. Lze jej snadno zaměnit s příbuzným Androctonus amoreuxi. V místech svého výskytu je velice hojný. Žije skrytým způsobem života, nejčastěji obývá nory, které si sám hloubí, ale nepohrdne ani úkryty pod kamenem. Tento štír se dožívá vysokého věku

25.07.2017

Štír smrtonoš

Štír smrtonoš (Leiurus quinquestriatus) je druh štíra, který má nejúčinnější jed ze všech štírů na světě. Díky malé kapacitě jedového váčku uvnitř telsonu způsobí méně úmrtí než Androctonus australis.

25.07.2017

Štír obrovský

Štíři (Scorpionida) jsou řád pavoukovců, vyznačují se velkými, klepetovitými makadly a zúženým prodlouženým zadečkem s jedovým ostnem. Štír přežije radioaktivitu, která by člověka zabila. Vydrží nejíst rok a zadržovat dech tři dny. Přežije vysoké teploty i zmrazení.

25.07.2017

Šimpanz

Šimpanz (Pan) je člověku blízce příbuzný lidoop z čeledi hominidů, patřících do řádu primátů. Do tohoto rodu se řadí dva žijící zástupci: šimpanz učenlivý a šimpanz bonobo. Oba druhy žijí v Africe. Šimpanze učenlivého pokrývá černá nebo šedá srst, s výjimkou uší, tváří, dlaní a chodidel. Tváře jsou obvykle růžové, s věkem tmavnou až zčernají. Bonobo je o něco menší, s lehčí tělesnou stavbou, menšími zuby a tmavšími tvářemi. Uši mu překrývají chomáče chlupů. Jsou to všežravci.

25.07.2017

Šakal

Šakal pruhovaný (Canis adustus) je psovitá šelma, která se vyskytuje ve spíše sušších, ale bujně zarostlých biotopech Afriky v oblasti Sahelu, na východním pobřeží od Somálska a Etiopie po JAR, v jižním Kongu, Angole, Namibii, Botswaně, Zimbabwe a Zambii. Tento nežije v oblastech deštných pralesů a na jižním pobřeží Afriky.

25.07.2017

Svišť

Svišť (Marmota) je rod větších hlodavců z čeledi veverkovití. Žijí většinou ve skupinách. Jejich pravlastí je Amerika.[zdroj?] V Evropě žijí svišti například v Alpách nebo ve slovenských Tatrách, kde se jim říká kromě svišť také hvizdák (podle jeho typického hvizdu).

25.07.2017

Surikata Béda

Promykovití (Herpestidae) jsou drobné, velmi rychlé šelmy, které žijí v tropických oblastech Afriky, jižní Asie a ve středomořské oblasti Evropy. Jsou příbuzné cibetkovitým a kočkovitým šelmám, ale i hyenám. Jsou známé tím, že loví hady, a to i jedovaté druhy

25.07.2017

Surikata

Surikata (také hrabačka surikata, promyka surikata, Suricata suricatta) je denní pospolitě žijící promykovitá šelma. Surikata obývá skalnaté i písčité oblasti jihozápadní Afriky.

25.07.2017

Sup

Supi jsou mrchožraví ptáci, řazení do několika rodů v rámci čeledi jestřábovití. Dokážou sníst i zbytky zvířat, které jsou pro ostatní zvířata nestravitelná. Někdy sežerou tolik potravy, že nedokážou vzlétnout. Vyskytují se na všech kontinentech mimo Ameriky (zde je nahrazují kondoři), Austrálie a Antarktidy. V literatuře symbolizují smrt.

25.07.2017

Sova sněžná

Mohutná sova velikosti téměř výra velkého (Bubo bubo). Délka těla je 53–65 cm, rozpětí křídel 125–150 cm. Hmotnost u samce se pohybuje v rozmezí 700–2500 g, u samice mezi 780–2950 g. Peří je ve většině šatů jasně bílé, díky čemuž jí poskytuje dobré maskování v zasněžené krajině. Samec má na bílém podkladu pouze několik roztroušených tmavých skvrn, zatímco samice je hustě tmavě příčně pruhovaná a čistě bílý má pouze závoj, hruď, nohy, spodinu křídel a spodní krovky ocasní

25.07.2017

Sova

Sova pálená (Tyto alba) je středně velký druh sovy z čeledi sovovitých (Tytonidae), nápadný hlavně výrazným srdcovitým závojem kolem očí. Jedná se o nejrozšířenější druh sovy vůbec, obývající řadu biotopů na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy.

25.07.2017

Sokol

Sokol stěhovavý (Falco peregrinus) je kosmopolitně rozšířený sokolovitý pták. Samice je výrazně větší než samec a může dosahovat až velikosti havrana. Má dlouhá špičatá křídla a krátký ocas, který se ke konci zužuje. Na zbarvení je nejnápadnější charakteristický tmavý „vous“ na bílé tváři. Jeho kořistí jsou převážně ptáci do velikosti kachny. Druh má množství popsaných poddruhů, ale ne všechny jsou uznávány. Různé prameny uvádí 15 – 17, někdy dokonce i 19 poddruhů.

25.07.2017

Sob Rudolf

Jedné poklidné noci se na dalekém severu v Santově kouzelné vesničce narodil sobí chlapeček Rudolf. Rodiče ho měli velmi rádi a on mohl vesele poznávat okolní svět. Ostatní sobi a skřítci se mu ale smáli. Rudolfův měl svítící červený nos a velmi se za něj styděl.

25.07.2017

Sob

Sob polární (Rangifer tarandus) (synonyma sob arktický) nebo v Severní Americe karibu (nesprávně jelen karibu) je severský přežvýkavec z čeledi jelenovitých. Jde o jediný zdomácnělý druh této čeledi.

25.07.2017

Slon indický

Slon indický (Elephas maximus) je jiho- a jihovýchodoasijský slon dlouhý 3,5 metrů, jeden ze tří žijících druhů slona a jediný nevymřelý druh z rodu Elephas. Jde o největšího suchozemského živočicha žijícího v Asii. Vyskytuje se v Bangladéši, Indii, na Srí Lance, v Indočíně a v částech Nepálu, Indonésie a Thajska. Je považován za ohrožený druh, ve volné přírodě žije odhadem 40-50 tisíc jedinců

25.07.2017

Slon

Slon je souhrnný český název pro dva rody chobotnatců - Loxodonta a Elephas. Slon je největší žijící suchozemský savec. Při narození váží okolo 100 kg. Samice slona je březí 20 až 22 měsíců, což je nejdelší doba březosti u suchozemského zvířete. Slon se dožívá 60 až 70 let. Největšího slona zastřelili v Angole v roce 1974, vážil 12 000 kilogramů.

25.07.2017

Skotský náhorní skot

Skotský náhorní skot neboli highland cattle je velmi tvrdé a odolné plemeno skotu. Již z jeho názvu je patrné, že pochází ze Skotska, původní oblast chovu zahrnuje západní a střední Skotsko a Hebridy.[2] Archeologické nálezy prokázaly jeho existenci již v 6. století.

25.07.2017

Skunk

Skunkovití (Mephitidae) jsou jednou z čeledí savců z řádu šelem (Carnivora). Skunkové se vyskytují pouze na americkém kontinentu a obývají různorodá prostředí. Jsou to všežravci s výrazně černobíle zbarvenou srstí. Pod ocasem mají pachové žlázy, sloužící k obraně. [1] Řadí se do 6 existujících rodů a 10 vyhynulých.

25.07.2017

Sfinx

Sphynx je exoticky vypadající plemeno kočky domácí. Mnoho lidí odrazuje pohled na toto téměř bezsrsté plemeno (na jeho srsti se objevuje jemné chmýří), ale jeho povaha je unikátní.

25.07.2017

Santův Rudolf

Santa Claus má ve svém spřežení devět sobů (reindeer) se jmény Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donner, Blitzen a nejznámějšího soba Rudolfa (anglicky Rudolph), jehož sláva se myslím donesla už i do Čech :-)

25.07.2017

Rys kanadský

Rys kanadský (Lynx canadensis) je jeden ze čtyř druhů rysů. Vyskytuje se v severní části Severní Ameriky.[2] Je přizpůsoben životu v chladnějších částech lesů mírného pásu a v kanadské tajze. Vyznačuje se velmi hustou a jemnou kožešinou.

25.07.2017

Rys

Rys (Lynx) je rod středně velkých kočkovitých šelem severní polokoule. Mezi typické znaky rysů patří licousy, štětičky na ušních boltcích, krátký ocas, dlouhé nohy a 28 zubů (oproti 30 běžných u většiny jiných koček). Celkem se u rysů uvádí dvanáct unikátních evolučních znaků (synapomorfií)

25.07.2017

Rajka

Rajkovití (Paradisaeidae) je čeleď pěvců z Nové Guiney, která zahrnuje celkem 43 druhů. Jednotný popis čeledi není možný, jelikož sem patří mnoho druhů rajek, které se od sebe často velmi liší, jak tvarem a velikostí těla, zbarvením, délkou peří samců a samic, způsobem hnízdění nebo potravními návyky. Dle příbuznosti druhů jsou rajkám nejblíže lemčíci, přičemž nejpravděpodobnějšími předky těchto dvou čeledí jsou krkavcovití

25.07.2017

Quokka

V jihozápadní Austrálii byl původně velmi rozšířený. Později z pevniny téměř úplně vymizel, v současnosti se jeho výskyt opět rozšiřuje. Dnes ho můžeme spatřit na ostrově Rottnest. Dává přednost husté vegetaci, přizpůsobil se však i sušším poměrům a otevřené krajině.

25.07.2017

Celkem článků: 24 1

Aktuality


Bonuscode

OD 14.02.2019 od 00:00:00 - do 28.02.2019 do 23:59:00 

Název: weloveyou

Obsah 
1x Elegantní výběh 
100x hnědá lastura
100x modrá lastura
100x růžová lastura
Všichni pomocníci na 48 hodin

 

 

13.02.2019


Potřebujete pomoc?

Po telefonu
E-mailem
© ZooMumba neoficiální české stránky | Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů

seo&grafika: SeoGraf | engine: SpeedWeb