000 000 000 | zoomumba@jitunka.cz
Oficiální české stránky hry ZooMumba

T -U - V

 

Výreček bělolící

Výreček molucký (Otus magicus) je sova patřící do čeledi puštíkovití (Strigidae) a rodu Otus. Popsal ji Salomon Müller roku 1841 a je členěna na šest poddruhů (subspecií): Otus magicus leucospilus, Otus magicus magicus, Otus magicus morotensis, Otus magicus obira, Otus magicus bouruensis a Otus magicus tempestatis. Nejbližším příbuzným výrečka moluckého se zdá být výreček jihofilipínský (Otus mantananensis).

26.07.2017

Vydra

Vydra malá či vydra asijská (Aonyx cinerea) je nejmenší druh vydry na světě. Tato půvabná vydra obývá převážně mangrové bažiny a sladkovodní mokřiny v Bangladéši, jižní Indii, Číně, Taiwanu, Indočíně, Poloostrovní Malajsie, Indonésie a ve Filipínách, kde preferuje život poblíž vody. Plně dospělé vydry měří přibližně 0,9 m od čenichu až k ocasu a dosahují hmotnosti do 5 kg. Živí se drobnými vodními živočichy, jako jsou ryby, žáby, krabi, raci nebo korýši.

26.07.2017

Vombat

Vombat obecný (Vombatus ursinus), známý také jako vombat medvědovitý, je jedním ze tří žijících zástupců čeledi vombatovitých (Vombatidae) a jediný zástupce rodu Vombatus.Obývá vlhčí oblasti jižní Austrálie, Nového Jižního Walesu a Tasmánie. V jižní části jeho areálu rozšíření obývá většinou lesy mírného pásma včetně zalesněných krajin, na severu pak hory, vysočiny a suťové svahy.

26.07.2017

Vlkodlak

Vlkodlak či lykantrop je v evropských mýtech a folklóru člověk měnící se ve vlka, případně v hybrid člověka a vlka. Příčina tohoto statutu bývá různá, například kletba, specifické okolnosti narození nebo pokousání jiným vlkodlakem. Lidé měnící se ve zvířata, včetně vlků, jsou známi i v mimoevropských kulturách, většinou se jedná o šamany či čaroděje.

26.07.2017

Vlk lesní

Od vlka eurasijského se mírně liší zbarvením, má tmavší srst. Samci dosahují hmotnosti až 50 kilogramů, samice jsou o něco menší. Na délku měří kolem 1 metru.

26.07.2017

Vlk indický

Vlk indický (Canis lupus pallipes) je psovitá šelma, klasifikovaná jako poddruh vlka obecného (Canis lupus). Nedávná genetická studie však ukazuje, že vlk indický představuje samostatný druh vlka

26.07.2017

Vlk arktický

Vlk arabský (Canis lupus arabs) je poddruh vlka obecného. Dříve obýval celý Arabský poloostrov, ale nyní žije jen v malé části v jižního Izraele, v jižním a západním Iráku, Ománu, Jemenu, Jordánsku, Saúdské Arábii a pravděpodobně v některých místech na Sinajském poloostrově v Egyptě.

25.07.2017

Vlk

Vlk je český název pro některé druhy rodu Canis. Nejznámější je vlk obecný.

25.07.2017

Veverka

Veverkovití (Sciuridae) je čeleď hlodavců z podřádu Sciuromorpha. Zahrnuje 51 recentních rodů s přibližně 270 druhy. Vyskytují se prakticky po celém světě s výjimkou Austrálie a některých suchých oblastí.

25.07.2017

Velká stopa

Yetti, nebo-li velká stopa je označení neznámého druhu dvounohého hominida, který se údajně vyskytuje v pohoří Himálají. Jeho existence nikdy nebyla spolehlivě prokázána nebo zdokumentována. Yetti je údajně až 2,5 metru vysoký chlupatý tvor podobný lidoopovi nebo pravěkému člověku.

25.07.2017

Velikonoční zajíc

Velikonoční zajíc se vyskytuje pouze na Velikonočních ostrovech a vyjimečně je viděn v období velikonoc i na jiných kontinentech.

25.07.2017

Veleštír císařský

Největší exemplář tohoto druhu měřil 230 mm. Má velká klepeta pokrytá hrboly a chloupky. Podle toho jej lze odlišit od Heterometrus spinifer nebo Heterometrus longimanus, kteří jinak vypadají velmi podobně a jsou někdy za veleštíra císařského považováni a jsou s ním často chováni.

25.07.2017

Velbloud

Velbloud je společné označení pro dva druhy sudokopytníků: velblouda dvouhrbého (Camelus bactrianus), zvaného též drabař, a velblouda jednohrbého (Camelus dromedarius) neboli dromedára. Arabové rozeznávají přes dvacet plemen velblouda.

25.07.2017

Varan obrovský

Varan pustinný je druh varana žijícího v písčitých nebo kamenitých pouštích a stepích severní Afriky, na Arabském poloostrově a v Přední, jihozápadní a střední Asii.

25.07.2017

Varan Mertensův

Varan skvrnitý (Varanus salvator) je velký ještěr z čeledi varanovitých (Varanidae). Jedná se o jednoho z nejběžnějších varanů, areál výskytu sahá od Indie a Srí Lanky přes Indočínu a Malajský poloostrov až do Indonésie. Jedinci tohoto druhu se většinou zdržují v blízkosti vody, odtud anglický název „water monitor“ (vodní varan)

25.07.2017

Varan gouldův

Varan (Varanus) je podle některých názorů (Lee et al. 1998, Vidal et al. 2012) jediným recentním rodem monotypické čeledi varanovití (Varanidae), podle jiných názorů (Estes, de Queiroz a Gauthier 1988, Conrad et al. 2008, Gauthier et al. 2012) do zmíněné čeledi patří ještě rod varanovec (Lanthanotus) s jediným recentním druhem varanovec bornejský (Lanthanotus borneensis)

25.07.2017

Varan komodský

Varan komodský (Varanus komodoensis), známý také jako komodský drak, je velký ještěr obývající indonéské ostrovy Komodo, Rinca, Flores, Gili Dasami a Gili Motang.[2] Je to největší (co se hmotnosti a celkové mohutnosti týče) zástupce čeledi varanovitých (Varanidae) a nejmohutnější žijící ještěr vůbec.[pozn. 1] Největší zaznamenaný exemplář měřil 3,13 m a vážil 166 kg (včetně nestrávené potravy).

25.07.2017

Vačice

Řád vačic (Didelphimorphia) zahrnuje běžné vačnatce ze západní polokoule. Vačice se pravděpodobně oddělily od ostatních vačnatců v pozdní křídě nebo v brzkém paleocénu. Za příbuznou skupinu se dají považovat vačíci.

25.07.2017

Ústřičník velký

Spodní stranu těla, břicho a ocas, má zbarvený bíle. Zbytek těla je černý. Nohy a dlouhý zobák má červený. Samec a samice jsou zbarveny stejně, pouze mladí jedinci mají na hřbetě světlé šupiny. Při letu jsou na křídlech zřetelné bílé proužky.

25.07.2017

Upír

Upír obecný (Desmodus rotundus E. Geoffroy, 1810), někdy nazývaný též upír rudý nebo upír velký, je druh tropických netopýrů žijící ve Střední a Jižní Americe.

25.07.2017

Tygr

Tygr (Panthera tigris) je velká kočkovitá šelma žijící v Asii. Ze současných kočkovitých šelem je největší a díky charakteristickým tmavým pruhům na zlatožluté či rudohnědé srsti nezaměnitelný. Rozlišujeme osm až devět poddruhů. Z těch, které nebyly vyhubeny, je největší rozdíl mezi malým, velmi kontrastně zbarveným tygrem sumaterským a velkým, světleji zbarveným tygrem ussurijským. Tygr sumaterský má délku trupu od 140 cm, délku ocasu kolem 60 cm s váhou od 120 kg u samce a 90 kg u samice.

25.07.2017

Tuleň

Tuleňovití (Phocidae) jsou nejpočetnější a životu ve vodě nejlépe přizpůsobenou čeledí ploutvonožců (Pinipedia). O co dokonaleji se pohybují ve vodě, o to větší mají problémy s pohybem na souši. Nemohou již vůbec podsouvat zadní končetiny pod tělo a tak se pohybují jen plazením po břiše. Kromě toho již úplně ztratili ušní boltce (v angličtině se jim říká earless seals – bezuší "tuleni"). V této čeledi je 19 žijících druhů ve 13 rodech.

25.07.2017

Tukan rudozobý

Tukanovití (Rhamphastidae) je čeleď obsahující 37 druhů tukanů a arassariů, kteří patří k nejpozoruhodnějším ptákům světa. Po zemi se vyskytuje několik různě vybarvených a velkých druhů; mezi nejznámější patří zřejmě tukan obrovský (Ramphastos toco).

25.07.2017

Tukan pestrý

Tukan pestrý (Ramphastos dicolorus) je velký pták z čeledi tukanovitých. S délkou 42–48 cm náleží k nejmenším zástupcům rodu Ramphastos. Zobák má dlouhý asi 10 cm. Je převážně černý s rudým břichem, oranžovo-žlutým hrdlem, oranžovými lícemi a světle zeleným zobákem. Žije převážně v atlantských pralesích na území jižní a východní Brazílie, východní Paraguaye a severovýchodní Argentiny.

25.07.2017

Tukan bělolící

Tukan bělolící (Ramphastos vitellinus), známý též pod názvem tukan vrubozobý, je velký pták z čeledi tukanovitých. Dorůstá délky kolem 48 cm, zobák má dlouhý 9–14 cm. Tvoří několik poddruhů, které se vzájemně liší zbarvením. Žije převážně ve vlhkých nížinatých lesích, ačkoli v některých oblastech vystupuje až po nadmořskou výšku 1700 m n. m

25.07.2017

Tukan

Tukan obrovský (lat. Ramphastos toco) je pták z čeledi tukanovití s typickým zavalitým tělem a s dlouhým, mohutným a barevným zobákem. Tukan obrovský je největší ze všech 37 druhů tukanů.

25.07.2017

Tučňák Humboldtův

Tučňák Humboldtův (Spheniscus humboldti) je nelétavý pták z čeledi tučňákovitých (Spheniscidae), pojmenovaný po přírodovědci Alexandru von Humboldtovi. Vyskytuje se v Jižní Americe na pobřežích Peru a Chile. Jeho nejbližším příbuzným je tučňák brýlový, tučňák magellanský a tučňák galapážský.

25.07.2017

Točňák královský

Tučňák královský (Eudyptes schlegeli) je středně velký zástupce čeledi tučnákovitých obývající vody obklopující Antarktidu. Způsobem života i vzhledem se velice podobá tučnáku žlutorohému (Eudyptes chrysolophus), ale obličej a bradu má na rozdíl od tohoto druhu bílé. Vědecký název získal na počest německého zoologa Hermanna Schlegela. Tohoto tučňáka nechová doposud žádná Zoologická zahrada

25.07.2017

Tučňák císařský

Tučňák císařský (Aptenodytes forsteri) je nejvyšší a nejtěžší ze všech tučňáků. Je endemitem Antarktidy. Samec má stejné rozměry i zbarvení peří jako samice, dosahuje výšky 122 centimetrů a váhy mezi 22–45 kilogramy. Hřbet a hlavu má černou, břicho bílé a okolí uší žluté. Jako všichni ostatní tučňáci je nelétavý a jeho křídla jsou tuhá a zploštěná v ploutve.

25.07.2017

Tučňák Adamikus

Že české slovo tučňák, které bylo vytvořeno v době národního obrození, pochází od slova tučný, je asi nesporné. Zajímavější je však etymologie mezinárodně užívaného názvu Penguin (v angličtině) či Pingvin (v ruštině, němčině, španělštině).

25.07.2017

Celkem článků: 33 1 2

Aktuality


Bonuscode

OD 14.02.2019 od 00:00:00 - do 28.02.2019 do 23:59:00 

Název: weloveyou

Obsah 
1x Elegantní výběh 
100x hnědá lastura
100x modrá lastura
100x růžová lastura
Všichni pomocníci na 48 hodin

 

 

13.02.2019


Potřebujete pomoc?

Po telefonu
E-mailem
© ZooMumba neoficiální české stránky | Všechna práva vyhrazena | Ochrana osobních údajů

seo&grafika: SeoGraf | engine: SpeedWeb